(W)etenswaardigheden
12 mei 2014 - Kashi(Kaxgar), China
Op veler verzoek de rubriek (w)etenswaardigheden en - ik kan het niet laten -dagelijkse ervaringen.In Iran was Hannie heel blij met gerechten met gebakken Augergines, het heet daar Bademjan en samen waren we helemaal gek op het toetje dat alleen in Esfahan wordt gemaakt, Khoresht Mast, yogurt met kip,saffraan en pistachenoten, het recept vind je gemakkelijk. We eten liefst tussen de middag uitgebreid en dan is er 'svonds tot nu toe heel vaak ( dikke)Yogurt (of nog liever Kefir) met walnoten en honing, mesopotamie was niet voor niks het land van melk en honing! Iran heeft een echte zuivelcultuur, waar vind je in het schap heftige knoflookyogurt. Brood we hebben er al foto's van laten zien, heerlijk als het warm is, maar na twee uur niet langer eetbaar.En op dat brood smorgens worteltjesjam. Vanaf Turkmenistan is het "turks". Pilav/Plov gebakken rijst met groente en vlees in Oezbekisten gebakken in katoenolie. Lachman, spagetti/noedels met groente en vlees soms geserveerd als soep, maar ook als een bord pasta. Soep, Sjoerpah genoemd, een hele aardappel, een stuk wortel en een brok schapenvlees, dat het liefst de hele dag al op het vuur stond. We hebben, ik weet net eens meer waar kamelenvlees gegeten.En dan gebak, turken, iraniers, maar ook Oezbeken en Kirgiezen zijn er dol op en weten er wel raad mee. Tenslotte het absolute dieptepunt, de nationale drank van Kirgizie, gefermenteerde paardenmelk, yak wat vies. Met de Chinese keuken hebben we nog niet kennis gemaakt, de Oeigoeren zijn gewoon Turks. Morgen 20 uur trein, jullie horen onze ervaringen wel weer.....
Daar waren we al heel lang benieuwd naar.
Johanna je begrijpt dat ik daar zou verkommeren.
Liefs
Geert